Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ανταπόκριση από την εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ευβοίας την Τρίτη 7/7 στη Χαλκίδα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 7 Ιουλίου στο Εργατικό Κέντρο Ευβοίας η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ευβοίας:

«ΟΧΙ στην υποταγή - ΟΧΙ στην εξαθλίωση που επιβάλλουν δανειστές, ΕΕ, ΔΝΤ - ΟΧΙ σε κάθε νέο μνημόνιο»
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι:
  • Κοντογιάννης Σωτήρης, Μέλος επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους, Οικονομολόγος
  •  Καλομοίρης Γρηγόρης, μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ
  • Αντωνόπουλος Παύλος, Μέλος επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους, μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ
Ο σ. Κοντογιάννης Σωτήρης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για το πως το χρέος χρησιμοποιείται σαν εργαλείο οικονομικής και πολιτικής πίεσης ενάντια στα συμφέροντα των λαών. Επιχειρηματολόγησε με οικονομικά στοιχεία υπέρ της πλήρους διαγραφής του χρέους, όπως επίσης και για την έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ, σαν προαπαιτούμενα για τη σωτηρία του λαού.

Ο σ. Καλομοίρης Γρηγόρης αναφέρθηκε στη σημασία του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος και για την τρομοκρατία που άσκησε η άρχουσα τάξη στο λαό για να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις προς τους δανειστές, να κρατικοποιήσει τις τράπεζες και να επιβάλλει κάθαρση στα ΜΜΕ.

Ο σ. Αντωνόπουλος Παύλος μίλησε για τον ταξικό και παγκόσμιο χαρακτήρα του κρατικού χρέους και για την επερχόμενη κατάρρευση της «φούσκας» των τεράστιων κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφέρθηκε στον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος που έχει βγάλει από την οπτική του τη βασική αντίθεση «κεφάλαιο – εργασία» που θα έπρεπε να κατευθύνει τη δράση του, αλλά και στην οργανωμένη απάντηση που πρέπει να δώσει ο λαός στο δρόμο για να αποτρέψει την εξαθλίωσή του.

Μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, στις οποίες κοινός τόπος ήταν η αγωνία για τη στάση της αριστεράς και του εργατικού κινήματος στις μάχες της επόμενης μέρας του ΌΧΙ που άρθρωσε ο ελληνικός λαός. Ένα ΌΧΙ το οποίο ανεξάρτητα από τις διαφορετικές ερμηνείες που προσπαθούν να το εγκλωβίσουν στα όρια ενός επώδυνου συμβιβασμού, έχει ένα ξεκάθαρο ταξικό φορτίο και χαρακτηρίζεται έντονα από τη σαφή αντίθεση σε όλα τα διλήμματα που έθεσε το κατεστημένο μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει.

Στο τέλος της εκδήλωσης η πλειοψηφία των συμμετεχόντων δήλωσαν συμμετοχή στον σχηματισμό της πρωτοβουλίας «Διαγραφή του Χρέους Τώρα!» στην πόλη της Χαλκίδας. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής θα είναι η ενημέρωση του κόσμου στην πόλη μας πάνω στα ζητήματα του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ, καθώς και η ανάπτυξη κινηματικών δράσεων στο επόμενο διάστημα στο οποίο οφείλει το εργατικό κίνημα να πάρει σαφή θέση και να βάλει τη σφραγίδα του στις επερχόμενες εξελίξεις.



 

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ - ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ «ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ
ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ «ΤΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ»
ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
 
Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι και νέες,

Στις 5 Ιούλη ο λαός είπε ένα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΧΙ. Το ΟΧΙ αυτό είναι μία μεγάλη νίκη των εργατών, της νεολαίας, των αγροτών, των ανέργων, της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, απέναντι στις ενωμένες δυνάμεις της ΕΕ, του ντόπιου κεφαλαίου και του αστικού πολιτικού συστήματος, την εργοδοτική τρομοκρατία και την άθλια γκαιμπελική προπαγάνδα των καναλαρχών.

Με την ορμητική παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, μπήκαν ακόμα περισσότερο στην γωνία η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΆΜΙ που ταυτίστηκαν με τους δανειστές - δυνάστες, συνεχίζοντας την παράδοση των «ναινέκων» της ελληνικής ολιγαρχίας.

                                ΟΧΙ «ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΓΙΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Δεν πέρασε μια μέρα από το δημοψήφισμα και ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για να πετύχει μια «εθνική ενότητα» με όλα τα ρετάλια του αστικού πολιτικού συστήματος για την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας. Όμως το δημοψήφισμα έδειξε καθαρά ότι υπάρχει και ΛΑΟΣ. Καταγράφηκε μια πλατιά λαϊκή συσπείρωση με αίτημα την αλλαγή σελίδας, ενάντια στα μνημόνια, τους εκβιασμούς της ΕΕ και της ντόπιας πλουτοκρατίας, και το παλιό πολιτικό σύστημα.
Το περήφανο ΌΧΙ δεν νομιμοποιεί κανένα νέο μνημόνιο ούτε του Γιούνκερ, ούτε αυτά που πηγαινοφέρνει η κυβέρνηση στους «θεσμούς». Την επιτροπεία, τη μείωση στις συντάξεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τη συνέχιση της φορολεηλασίας του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και την ενέργεια, το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών και των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν μπορεί να τα υπογράψει κανένας γιατί τα έχει απορρίψει ο λαός με τους αγώνες του και με το δημοψήφισμα.

                                                 ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
                                                               ΡΗΞΗ Η ΥΠΟΤΑΓΗ

Οι πεντάμηνες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών και οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν καθαρό ότι οι λεγόμενοι «εταίροι» δεν είναι παρά αδίστακτοι «οικονομικοί δολοφόνοι» που θέλουν με κάθε μέσο να επιβάλλουν την βάρβαρη πολιτική τους. Αγνοούν προκλητικά την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Έκλεισαν τις τράπεζες, για να εκβιάσουν και να πνίξουν έναν ολόκληρο λαό.

Δεν υπάρχει «τρίτος δρόμος», ανάμεσα στην ρήξη και την υποταγή. Δεν μπορούν να καταργηθούν τα μνημόνια με «διαπραγματεύσεις» και σε συμφωνία μαζί τους,όταν αυτοί έχουν στα χέρια τους τα κλειδιά των αποφάσεων. Ένας δρόμος μόνο υπάρχει για να δικαιωθεί η λαχτάρα του ελληνικού λαού για ζωή αξιοβίωτη, χωρίς χρέος, μνημόνια και επιτροπεία, και αυτός ο δρόμος είναι ο δρόμος της ρήξης με ΕΕ, ΔΝΤ και μεγάλο κεφάλαιο.

                                                 ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΗΞΗ.

Για να σταματήσουν οι εκβιασμοί, για να επιβιώσει ο λαός πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα:
  •  Παύση πληρωμών, να μην πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ και διαγραφή του χρέους.
  •  Εθνικοποίηση των τραπεζών με λαϊκό εργατικό έλεγχο, αποκοπή τους από το ευρωσύστημα, έλεγχος της κίνησης κεφαλαίων, εγγύηση των καταθέσεων από το κράτος.
  •  Έξοδος από την ευρωζώνη για να λυθεί το θέμα της χρηματοδοτικής ομηρίας από την ΕΚΤ και αποδέσμευση από την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.
  •  Ακύρωση παλιών και νέων μνημονίων. Ξήλωμα όλων των εφαρμοστικών νόμων. Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζόμενων.
  •  Εθνικοποίηση και λαϊκός, εργατικός έλεγχος στις μεγάλες επιχειρήσεις για παραγωγή προς το συμφέρον του λαού. Για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, οι εκβιασμοί, η κερδοσκοπία, οι υποχρεωτικές αργίες των αφεντικών. Μέτρα σε βάρος του κεφαλαίου για να ζήσουν ο λαός κι οι εργαζόμενοι
                               ΤΟ ΟΧΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ.
 
Αυτές δεν είναι προτάσεις για ένα αόριστο μέλλον. Είναι άμεσες προτάσεις για να επιβιώσουμε και να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο πέρα από την κόλαση των «προγραμμάτων διάσωσης». Τα μέτρα αυτά μπορεί να τα επιβάλλει μόνο ο οργανωμένος λαός. Με λαϊκές επιτροπές στήριξης του «ΟΧΙ μέχρι το τέλος», με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με αλληλεγγύη και αγώνα.

Για αυτούς τους λόγους η ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Εύβοιας καλεί σε πανκινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του νέου μνημονίου:
1. την Παρασκευή 10/7 στην Αθήνα με Προσυγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 7.00 μ.μ. στα Προπύλαια
2. την Κυριακή 12/7, στην Αθήνα με Προσυγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ 7.00 μ.μ. στα Προπύλαια.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΕΥΒΟΙΑΣ, ΤΡΙΤΗ 7/7 19:30, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ευβοίας σας προσκαλεί στην εκδήλωση:

ΟΧΙ στην υποταγή

ΟΧΙ στην εξαθλίωση που επιβάλλουν δανειστές, ΕΕ, ΔΝΤ

ΟΧΙ σε κάθε νέο μνημόνιο

ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 19:30, ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
  • Αντωνόπουλος Παύλος, Μέλος επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους, μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ
  • Καλομοίρης Γρηγόρης, μέλος Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ
  • Κοντογιάννης Σωτήρης, Μέλος επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους, Οικονομολόγος

Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα απέδειξε καθαρά ότι ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη σημαίνουν μνημόνια φτώχιας, βάρβαρη λιτότητα και τεράστια ανεργία για το λαό, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ντροπιαστική επιτροπεία και κατάλυση κάθε λαϊκής κυριαρχίας. Ο κάθε εργαζόμενος είδε την βαθιά αντιδραστική φύση αυτών των θεσμών, που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Η άθλια στάση των δανειστών στοχεύει όχι μόνο στην επιβολή αυτής της αντιλαϊκής λαίλαπας αλλά και στην συντριβή του λαού, στην πλήρη καθυπόταξή του, στην μη αμφισβήτηση του δρόμου της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο διάστημα αυτό, κάτω από το βάρος των επιλογών της για «διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης» και της λογικής «ούτε ρήξη ούτε υποταγή», για «ανάπτυξη» με κριτήριο και στόχο το κέρδος, όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια, αλλά αναγνώρισε και εξυπηρέτησε κανονικά το άδικο και χιλιοπληρωμένο χρέος στους τοκογλύφους – δανειστές, και έφτασε να προτείνει η ίδια μια σκληρή αντιλαϊκή συμφωνία (πρόταση 47 σελίδων και οι παραπέρα ακόμα χειρότερες προσαρμογές), η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο. Η αναγγελία δημοψηφίσματος έγινε κάτω από την πίεση των λαϊκών διαθέσεων να μπει τέρμα στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής και της μαζικής αντίστασης στον συμβιβασμό με τους εκβιαστές του ΔΝΤ και της ΕΕ, που ανάγκασε την κυβέρνηση να μην υπογράψει συμφωνία. Αποτελεί ένα βήμα μπροστά για όλους όσοι παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια σε παλιά και νέα Μνημόνια. Όλο αυτό το διάστημα απέναντι στον λαό υψώνεται το μέτωπο του «ναι». Είναι το μέτωπο των Σαμαροβενιζέλων, του μνημονιακού εσμού του «μένουμε Ευρώπη», των καναλαρχών, όλων εκείνων που επένδυσαν τα ταξικά τους συμφέροντα στα μνημόνια και την βάρβαρη εκμετάλλευση του ελληνικού λαού.

Το δικό μας ΟΧΙ είναι διαφορετικό από το όχι της κυβέρνησης. Είναι το ΟΧΙ του λαού στη ληστοσυμμορία των δανειστών και στα τσιράκια τους, στη μνημονιακή πρόταση υποταγής των 47 σελίδων της κυβέρνησης, στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

Η αναγνώριση του χρέους στην οποία προέβη η κυβέρνηση, αποτελεί ένα βασικό κρίκο στον κατήφορο της αποδοχής της αντιδραστικής πολιτικής. Δεν αφήνει κανένα περιθώριο άσκησης μιας άλλης πολιτικής με κέντρο την ικανοποίηση των εργατικών- λαικών συμφερόντων, καταδικάζει εκ των πρωτέρων κάθε εργατική διεκδίκηση.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο σήμερα το εργατικό και λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει άμεση και μονομερή διαγραφή του χρέους με στάση πληρωμών προς τους δανειστές. Το ΟΧΙ του λαού να αποτελέσει αφετηρία διεκδίκησης για: Ακύρωση παλιών και νέων μνημονίων. Παύση πληρωμών στους δανειστές και διαγραφή του χρέους. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με λαϊκό εργατικό έλεγχο. Έξοδο από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. Στη βάση όλων των παραπάνω σας καλούμε να συγκροτήσουμε πρωτοβουλία «Διαγραφή του Χρέους Τώρα!» στην πόλη της Χαλκίδας.